A politikusok politizáljanak, a civilek civilizáljanak!

A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány a magyar polgárok véleményének figyelembevételével, több szakértő, illetve lengyel barátaink közreműködésével készítette el a Civil Etikai Kódexet. A CÖF célja a kezdeményezés kiszélesítése az európai országok civil közösségei felé, hogy minél több szakember, civil szervezet együttműködésében létrejöhessen egy konszenzusos európai civil etikai kódex. Ennek érdekében, újabb lépésként november 22-én egy napos Nemzetközi Civil Etikai Konferenciát tartott a CÖF-CÖKA és a FOKUSZ Egyesület Budapesten. A magyar előadókon kívül tíz európai ország is képviseltette magát a konferencián.

Nemzetközi Civil Etikai Konferencia

Hölvényi György, egyházi, nemzetiségi és civiltársadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár megnyitó beszédében, a maga és a kormány nevében biztosította a szervezőket a kezdeményezés európai léptékű kiterjesztésének támogatásáról. Úgy véli, túl sokat foglalkozunk a múlttal és keveset a jövővel, a Civil Etikai Kódex azonban egy teljesen új jövőkép kibontakozását segítheti elő a civil szférával kapcsolatban, amely az egész társadalom javát szolgálja.

A CÖKA nevében Csizmadia László köszöntötte a résztvevőket, illetve összefoglalta a kódex elkészítésének okait, melyek közül a legfontosabb, hogy az emberi méltóság visszaállítása révén megtisztítsuk belső világunkat és kiutat találjunk a közéleti, politikai és erkölcsi szennyezettségből. Ehhez szükség van az európai népek a békére, a munka alapú társadalomra, a családok biztonságára, boldogságára és tiszteletére irányuló összefogására. Reményei szerint a nemzetközi konferencia tovább formálja a kódexet és emeli annak színvonalát, 2014-ben pedig az Európai Unió szakemberei véglegesíthetnek egy közös európai civil etikai kódexet.

Az előadások egy része a civil kontrol elméleti kérdéseit járta körül. Dr. Fricz Tamás szerint az európai országok az európai elit a globális pénzügyi és gazdasági körök túlzott befolyása alá kerültek. A politikai osztály már képtelen kezelni a gazdasági és társadalmi problémákat, mégsem támaszkodik eléggé a civil társadalomra, így a demokrácia intézményei kiürülnek, formálissá válnak. E válság feloldása nem képzelhető el a civil társadalom nélkül. Ezt a véleményt osztotta Harry Underwood is. Elmondása szerint, a német Tartományi Etikai Szövetség feladata, hogy elősegítse az elmozdulást az etikus viselkedés felé, megadja az emberek számára a megfelelő információt a jó döntésekhez. Az Európai Unióban kialakult válság és a kormányok nem megfelelő odafigyelése miatt az iránymutatás a civil szervezetek feladata. Olga Wolf (Innova Estonia) úgy véli, a demokráciafigyelés lehet az európai gazdasági fejlődés támogatásának új módszere. Az észt kormány a milliomosokat védi – mondta Wolf, így az uniós célok megvalósításához nincs megfelelő kontroll. Ezért elengedhetetlen egy, a civil szervezetek által megvalósulósuló mechanizmus, amely az embereket megvédve a demokrácia fejlődését a megfelelő mederben tartja.

A teljes cikket ide kattintva a PolgárPortálon lehet elolvasni.

Szerző: PolgárPortál – Zana Diána