Galéria

Rendhagyó irodalomóra a Weöres Sándor Általános Iskolában

Gábor Felicia csángó származású írónő látogatott el 2017. szeptember 29-én a Weöres Sándor Általános Iskolába az Írók a katedrán című programsorozatunk keretében.

Egyesületünk elkötelezett a nemzeti kulturális értékek megőrzése és minél szélesebb körben való megismertetése mellett. A moldvai csángók egészen különleges, archaikus világába kaphattak bepillantást a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai Gábor Felicia lujzikalagori születésű írónő, Lázár Balázs és Tallián Mariann színművészek jóvoltából szeptember 29-én a felső tagozatos diákok számára összevont tanítási óra keretében tartott valóban rendhagyó alkalommal. A lefegyverzően kedves és közvetlen írónő – aki saját, egykor hordott népi viseletébe öltöztette a bátor jelentkezőket – és a felolvasással, játékos műsorral is készülő előadók sikeresen találták meg a kapcsolatot a látszólag nagyon különböző nagyvárosi és a még középkori vonásokat is őrző csángó világ között. Hogy ez valóban sikerült, mindenképpen azt bizonyítja, hogy közös értékeink összekötnek minket, bárhol is éljünk a Kárpát-medencében, vagy akár még azon is túl.

Az Irodalmi Magazin rendhagyó irodalomórája Kecskeméten

Egyesületünk szervezésében rendhagyó irodalomórát tartott  2017. május 22-én az Irodalmi Magazin szerkesztője Réger Ádám, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai számára az Írók a katedrán című programsorozat keretében.

A rendhagyó irodalomórák sorozatának egyik állomása az idei tanévben a régi hagyományokkal bíró kecskeméti Kodály-iskola volt. Dobozy Eszter Igazgató Asszony meghívására a Magyar Napló Irodalmi Magazin című folyóiratának csapata tartott rendhagyó órát az iskola 6. évfolyamos diákjainak számára Gárdonyi Géza életművéről. A magazin szerkesztője, Réger Ádám izgalmas előadása mellett Tallián Mariann színművész hegedűjátéka és Lázár Balázs színművésszel közös átélt előadása és a kuriózumnak számító vetített képanyag révén lehetőség nyílt arra, hogy az órán résztvevő közel 150 tanuló változatos módon ismerje meg az adott témát. A patinás épület dísztermében a közreműködők a fiatalokat közös éneklésre buzdítva adták elő a Gárdonyi szereztet Fel nagy örömre! című templomi éneket.

Nemzetközi Civil Etikai Konferencia

2013. november 22., Károli Gáspár Református Egyetem díszterme

A konferencia szervezői: Civil Összefogás Fórum és a FOKUSZ Egyesület

Testvéri Szövetség

2013. október 17-én, csütörtökön a Lengyel Írók Szövetségének bemutatkozó

estje volt a Magyar Írószövetség székházának klubtermében.

Vendégeink voltak:

Sergiusz Sterna-Wachowiak költő, író, a szövetség elnöke,

Bogdan Baran költő, író,

Jacek Moskwa író

A házigazda Oláh János költő, a Magyar Napló főszerkesztője, valamint Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke volt.

A lengyel vendégeket és a közönséget Konrad Sutarski köszöntötte.

A szerzőkkel Zsille Gábor költő, műfordító beszélgetett.

Lengyel vendégeink műveiből Szersén Gyula színművész olvasott fel részleteket.