Krakkói ünnep magyar civilekkel – képgaléria

Jaroslaw Kaczynskivel, a Jog és Igazságozság pártja elnökével, a lengyel ellenzék vezérével ünnepelte együtt a lengyel függetlenség kikiáltásának 95 éves évfordulóját november 11-én az a közel félezer civil, aki a Civil Összefogas Fórum (CÖF) szervezésében látogatott Krakkóba. Kaczynski mellett Csizmadia László, a CÖF alapító-szóvivője is felszólalt a megközelítőleg tízezer ünneplő előtt, akik többször is hangosan és kitartóan skandálták európai példaképük, Orbán Viktor nevét, illetve a “polak-wegier, dwa bratanki”, azaz “lengyel-magyar, két jó barát” ismert szállóigét.
krakko
Vasárnap és hétfőn a Pest megyei Kosdtól. Győrságon és Zalaegerszegen át Miskolcig Magyarország különbőző településeiről kilenc busszal érkező civielek a lengyel ünnep több eseményén is részt vettek. A krakkói polgárok tapsvihara közepette felvonultak a központi, városi ünnepségen, Krakkó főterén, szentmisét hallgattak meg a Waweli Székesegyházban, továbbá lengyel-magyar irodalmi esten vettek részt lengyel írók, illetve Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztőjének szervezésében. Emellett megkoszorúzták Báthory István lengyel-magyar király és a szmolenszki repülőgépkatasztrófában elhunyt Lech Kaczynnski legyel államfő síremlékét és a katyni szovjet vérengzés áldozatainak tiszteletére a Wawel tövében emelt emlékművet.

A teljes cikk a képgalériával a Polgárportálon érhető el.